DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Gök Gürültülü

MSÜ Harp Okulları – Astsubay MYO Deneme Sınavı – 1

MSÜ Harp Okulları – Astsubay MYO Deneme Sınavı – 1
REKLAM ALANI
1. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : D

Karadeniz’in hırçın doğasının en belirgin olduğu şehirlerden Giresun, fındığının lezzeti ve kalitesi nedeniyle “fındığın başkenti” olarak nitelendiriliyor. Giresun’un 400-600 rakıma kadar olan kesimini, namına yakışır bir şekilde fındık kuşatmış âdeta. Şehirdeki toprak sahipleri de fındığını daha kolay toplayabilmek için evlerini bahçelerinin ortasına yapmış. Böylece şehirde geniş, yeşil fındık ağaçlarının arasına oturtulmuş bir veya birkaç evden oluşan bir yerleşim yeri çıkmış ortaya.
Bu parçada aşağıdakilerden hangisi yoktur?

2. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : D

Yazın kuramcıları, yazın tarihçileri ve kimi eleştirmenlere göre tüm dilsel ürünler, şiirin toprağında boy atıp gelişmiştir.


Bu cümledeki altı çizili söz öbeğiyle dilsel ürünler için aşağıdakilerden hangisi anlatılmak istenmiş olamaz?

3. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : B

Akdenizli olduğundan mıdır bilinmez ama “İspanya” denince aklıma ilk gelen şehir hep Barselona olurdu. Hâlbuki Madrid’in hem tarihî hem de modern yüzüyle ondan aşağı kalır yanı olmadığı gibi İspanyol kültürünün ve ülkenin yakın tarihinin derin izleri de şehri sarıp sarmalıyor.


Bu parçadaki altı çizili sözün cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır?

4. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : C

Ozan, şiirde kullandığı sözcüklerle belli kavramları aktarsa bile bunların tümünün yardımıyla, anlatılanın arkasında kalanı, sözün dile getirmediğini, anlatmadığını duyurmaya çalışır.


Aşağıdakilerden hangisi bu cümlede anlatılmak istenene anlamca en yakındır?

5. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : C

(I) Özgün duruşuyla Konya’nın bilgelik kokan havasına nefesini katan Aziziye Camii, Sultan Abdülaziz’in validesi Pertevniyal Sultan tarafından 1867’de şehrin tablosuna nakşettirilmiştir. (II) Gödene taşından yapılmış olan cami, Avrupa barok üslubunun, Hint mimarisinin, rokoko ve ampirin Osmanlı üslubu ve sanatıyla kaynaşması sonucunda ortaya çıktığı için hayli renklidir. (III) Avlusuzdur, doğrudan halkla kucaklaşır, kapısına çıkan her bir basamakta büyük bir yük düşer omuzlardan. (IV) Üç giriş kapısının hangisinden girilirse girilsin göksel bilgeliğin rengi, gözleri bürür. (V) Kuzey yüzünün hemen ortasında bulunan harim giriş kapısındaki motiflerde, içeri giren her misafir, kalbinden bir ayna bulur.


Aziziye Camii’nin özelliklerinin anlatıldığı bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

6. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : D
Aşağıdaki cümlelerin hangisi anlamca diğerleriyle aynı doğrultuda değildir?
7. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : D

(I) Dergilerimizin bir kısmını takip etmeye çalışıyorum, görünüşe bakılırsa sayıca oldukça çok dergimiz var. (II) Takibi bakımından böyle bir zorluk var, kabul ediyorum. (III) Ancak dergilerden çok az bir kısmı sadece edebiyata ilişkin ürünler yayımlıyor. (IV) Edebiyatı kendine mesele edinmiş, sanat ve edebiyatın önemine inanmış, yürekli adamların çıkardığı dergilerin sayısı ise oldukça az. (V) Demem o ki sayıları az olan, ciddi manada edebiyata ilişkin ürünler yayımlayan, sanat ve edebiyatla bir yere varacağımıza inandıkları için bu doğrultuda kendilerine özgü bir ev inşa etme düşüncesinde olan dergilerimizi hiç değilse düzenli takip etmeye ve okumaya çalışalım.


Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde öneri vardır?

8. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : E

(I) “Gözün Kalır Geride” hayatın içinden, insanı anlatan birçok hikâyeden oluşuyor. (II) Yazar, kullandığı dil ve üslup olarak hayatın içinde kalmayı tercih etmiş. (III) Akıcı bir dil ve yaşamdan sözcüklerle hatta bazen argo birtakım sözcüklerle hayatın içinden olayları yine o hayatın içinden insanların diliyle aktarabilmiş. (IV) “Gözün Kalır Geride” bu sayede okuyucuyu saran bir samimiyet ve yakınlığa sahip. (V) Hikâyeleri okurken aslında kitabı okumuyor, yaşıyorsunuz.


Bu paragrafta numaralanmış cümlelerin hangisi hem üslup hem içerikle ilgilidir?

9. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : C

Konunun sanatçıya özgü bir yanı yoktur. Aynı konuyu çağlar boyunca nice değişik sanatçı işleyegelmiştir. Yalnızlık, kimsesizlik, ölüm, yaşama, dostluk, sevi… üzerinde binlerce şiir yazılmıştır bugüne değin. Ne var ki bunların bir bölümü, yazıldığı günlerin sınırını aşamamış, yaşarlığını koruyamamıştır; yitip gitmiştir zaman içinde. Sanatçısının kendilik mührünü taşıyan binlercesi ise çağların ötesinden günümüze akıp gelmiştir. Öyleyse yazınsal yaratıyı yaşar kılan bir öge değildir konu.


Bu parçaya göre bir yazınsal yaratının çağlar boyunca yaşaması için aşağıdakilerden hangisine sahip olması gerekmektedir?

10. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : C

Mezopotamya; Fırat ve Dicle Nehirlerinin ortasında kurulan önemli bir kültür merkezidir ve bu hâliyle bitmeyen bir destandır. Bu kadim topraklar sizi uygarlık tarihinin “ilk” ve “tek”lerine çağırıyor. Bu iki nehrin insanlık tarihi boyunca hayat verdiği bu coğrafya, MÖ 10 binlerden başlayıp günümüze kadar yarattığı uygarlıklar ile hiçbir kültürde olmayan eşsiz bir tarih ve doğa deneyimi sunuyor.




  • I. Köklü uygarlıklar nehir kenarına kurulur.

  • II. Mezopotamya, başka uygarlıklarda olmayan niteliklere sahiptir.

  • III. Dünya üzerinde Mezopotamya’dan daha eski uygarlık merkezleri de vardır.

  • IV. Mezopotamya uygarlığı gelişimini hâlen sürdürmektedir.


Bu parçadan numaralanmış yargıların hangileri kesin olarak çıkarılır?
11. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : E
Mezopotamya; Fırat ve Dicle Nehirlerinin ortasında kurulan önemli bir kültür merkezidir ve bu hâliyle bitmeyen bir destandır. Bu kadim topraklar sizi uygarlık tarihinin “ilk” ve “tek”lerine çağırıyor. Bu iki nehrin insanlık tarihi boyunca hayat verdiği bu coğrafya, MÖ 10 binlerden başlayıp günümüze kadar yarattığı uygarlıklar ile hiçbir kültürde olmayan eşsiz bir tarih ve doğa deneyimi sunuyor.

  • I. Köklü uygarlıklar nehir kenarına kurulur.

  • II. Mezopotamya, başka uygarlıklarda olmayan niteliklere sahiptir.

  • III. Dünya üzerinde Mezopotamya’dan daha eski uygarlık merkezleri de vardır.

  • IV. Mezopotamya uygarlığı gelişimini hâlen sürdürmektedir.


Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerin hangilerinden yararlanılmıştır?
12. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : B

(I) Adalar’a giderken şık kıyafetlerinizi, topuklu ayakkabılarınızı bir kenara bırakın; en rahat giysilerinizi hatta spor ayakkabılarınızı tercih edin. (II) Çünkü vapur kıyıya yanaştığında göreceksiniz ki buraları keşfetmenin yolu bol bol yürümekten ve bisiklete binmekten geçer. (III) Adaların tamamı araç trafiğine kapalı olduğu için bisiklet ve elektrikli motosikletler ada sakinlerinin eli ayağı hâline gelmiş. (IV) Tarihî konakları, yalıları, birbirinden güzel köşkleri keşfederken siz de bisiklet sevdalısı olabilirsiniz. (V) Biraz da nostalji derseniz eğer fayton turları da bir seçenek.


Bu parçada numaralanmış cümlelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

13. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : D

 Şubat ayının bitmesi, cemrelerin toprağa, havaya, suya düşmesi ile birlikte yeryüzü ısınmaya başlar. Baharın yani toprağın yeniden uyanışının müjdesidir bu cemreler. Kış biterken insanın içini ısıtan son mevsim yemeklerinin de mutfaklara veda ettiğini görürüz. Kilerlerin de yavaş yavaş boşalmasıyla elde kalan son malzemelerle yemekler sunulur evlerin ahalisine.


Bu parçanın anlatımı için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

14. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : C

(I) Mavi çinili küçük iskele, bitmez tükenmez mesaisiyle ardındaki koca binaya ulaştırıyordu aceleci insanları. (II) Upuzun tren yollarıyla Anadolu’nun dört bir yanından kayıp gelmiş ve Marmara’ya bir kısrak başını andırır şekilde uzanmış gar binası, heybetli ve kasvetliydi. (III) Nice şair ve yazarı mest etmiş güneş, boğazın sularını sarı ve turuncu ışıklara boğarak dinlenmeye çekilirken gar merdivenlerini hızlı adımlarla tırmanan bir genç vardı. (IV) Genç en üst basamakta, büyük kapının önünde durdu; dönüp son bir kez gün batımını izledi. (V) İstanbul’dan ayrılmak için Haydarpaşa’dan daha güzel bir yer ve bundan daha uygun bir saat olamazdı.


Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde benzetmeye yer verilmiştir?

15. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : A
Bütün gece yol alırken tehlikeler içinde,
Ellerimi unutmuşum kardeşimin dizinde.
Arkamızda kayboluyor beldemizin bağları,
Arkamızda beyaz başlı Anadolu dağları

Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?
16. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : A


Bu parçada numaralanmış bölümlerin hangisinde büyük harflerin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?
17. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : E

(I) Türkiye’nin en kuzey ucunda yer alan Sinop, yaklaşık 175 kilometrekarelik kıyı şeridiyle Karadeniz Bölgesi’nin en güzel koy ve plajlarına sahip. (II) Özellikle kentin batısına konumlanan Akliman, uzun kumsalları ve körfezinin sakinliğiyle tatilcilerin ilgisini çekiyor. (III) Adını güneşte parıldayan bembeyaz kumullarından alan Akliman sahili, il merkezine 8 kilometre uzaklıkta. (IV) Körfezin sona erdiği batı yönünde ise 1. Derece Sit Alanı, geçtiğimiz yıllarda ise Tabiat Parkı ilan edilen Hamsilos Koyu bulunuyor. (V) Ormanlarla çevrelenmiş yemyeşil bir kara parçası içine sokulan masmavi denizin meydana getirdiği bu coğrafi oluşum, görenlerde hayranlık uyandırıyor.


Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde virgül (,) diğerlerinden farklı bir işlevde kullanılmıştır?

18. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : A
Durup durup ağlıyorum
Tenhalığında yeryüzünün
Kızıl bir kırbaç oluyor dilim
Ve dövüyor atlarını yağmurun.

Bu dörtlük için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
19. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : D


Bu dizelerde numaralanmış sözcüklerden hangileri hem yapım hem de çekim eki almıştır?
20. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : C

Türkiye’nin en ünlü ve eski el sanatlarından biri olan ebru veya diğer adıyla ebri, 17. yüzyıldan bu yana icra ediliyor; eşsiz ve zarif görünümlü bu sanata hâlâ herkes saygı gösteriyor.


Bu cümlede aşağıdakilerden hangisi yoktur?

21. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : B

(I) Bizim edebiyatımızda mektup türünün uzun bir geçmişi vardır. (II) Eski münşeatlarda resmî ve özel mektuplara yer verilmiştir. (III) Bunlar, söz hüneri göstermeye yönelik yazılardır. (IV) Mektup türünün doğal bir anlatıma yaslanması Şinasi’yle başlamıştır. (V) Tanzimat’tan bu yana yazılan mektuplarda doğal bir dil kullanılmıştır.


Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisinin öge dizilişi “özne - yüklem” şeklindedir?

22. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : C

(I) Her yapıt ya da yaratı kendine özgü yasalara göre biçimlendirilmiş bir iletidir. (II) İletisi olmayan bir şiir, bir roman, öykü veya anlatı düşünülebilir mi? (III) Genel ve geniş anlamıyla her yapıt, her yaratı bir tür iletişim biçimidir. (IV) Çünkü sanatçı, belli bir yaşantıyı okuruyla paylaşmak, bu yolla belli bir iletiyi göndermek ister. (V) Adına ileti veya yaşam desek de aslında sanatçının gönderdiği şey üstü örtülü bir anlam taşır.


Bu parçada numaralanmış cümleler için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

23. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : E

(I) Çay denince akan suların durduğu bir gerçektir ülkemizde; kimi çöplü içmeyi sever, kimiyse süzgeçten içer. (II) Çöplü veya çöpsüz, çay içme bahanemiz çoktur bizim. (III) Aslında çay içmek için bahaneye de ihtiyacımız yoktur. (IV) Bu ülkenin insanları her yerde, her saatte, her koşulda çay içer. (V) Yaş, cins ve toplumsal katman ayrımını ortadan kaldıran bu eşitliğin ancak yüzyıllar içinde oluştuğu söylenebilir.


Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinden sonra “Çay sevgisinde eşitleniriz âdeta.” cümlesi getirilirse anlam akışına uygun olur?

24. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : C

Batılı edebiyatçılar, uzun zamandan beri hem kendi mitolojik tarihlerini hem de bizim mitolojimizi alıp işleyerek, modernize ederek güncel hikâyelere dönüştürüp bunlardan kalın kalın romanlar yapıyorlar. Türk çocuklarına ve gençlerine de onları okutuyorlar. Hâlbuki Türk mitolojisi daha zengindir ve henüz tam olarak işlenmemiş; modern roman, hikâye, tiyatro kurgusuna dönüştürülmemiş, filmi yapılmamış ham bir kaynak olarak durmaktadır. - - - -


Bu parçanın sonuna anlam akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilemez?

25. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : A

I. Oysa özellikle Batılı ülkelere baktığımızda toplumun sıradan sayılabilecek kesimlerinin bile bu türe ne kadar ilgi gösterdiklerini, ortaya çıkan
ürünlerden kolaylıkla görebiliyoruz.


II. Çok şükür ki son yıllarda bu şikâyetlerimizi bertaraf edecek ve toplumun neredeyse tümünü kuşatabilecek nitelikte örnekler gündeme gelmeye başladı.


III. Hatırat, bizde daha çok Tanzimat’tan sonra yazılmaya başlanan ve uzun yıllar neredeyse sadece Dışişleri mensuplarının yaşadıkları deneyimleri kaleme aldıkları bir tür.


IV. Ben, onlarca İngiliz kaptanın yayımlanan hatıralarını gördüğüm zaman bizim toplumumuzun benzer tecrübeleri yok mu diye hep hayıflanmışımdır.


V. Uzun yıllar, öbür alan mensuplarına çok fazla yayılmadı.


VI. Özellikle “Nehir Söyleşi” adı verilen ve genelde iki kişi aracılığı ile gerçekleştirilen profesyonel çalışmalar okuyucuyla buluşuyor artık.


Numaralanmış cümlelerle anlamlı bir paragraf oluşturulmak istendiğinde sıralama aşağıdakilerden hangisi olur?

26. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : E

(I) Dede Korkut Hikâyeleri, sıradan olay metinleri ya da eğlencelik olayları anlatan hikâyeler değildir. (II) Rastgele uydurulan vakit geçirme araçları da değildir. (III) Uzun zaman sözlü gelenekte yaşayan bu hikâyeler, 15. yüzyılda Akkoyunlular Dönemi’nde yazıya geçirilmiştir. (IV) Dede Korkut Hikâyeleri; belli bir fikrî,
felsefi, dinî ve millî derinliğe sahip, hem millî hem de manevi değerlerimizi sembolik kurgular üzerinden veren metinlerdir. (V) Türklük ve Müslümanlık değerlerini ve anlayışını simgesel motifler, kişiler, olaylar, olgular, durumlar ve nesneler üzerinden aktarır. (VI) Dede Korkut Hikâyeleri’ni Müslüman Türk milletinin dinî ve millî değerlerini etkileyici ve kalıcı bir üslupla aktaran yani edebiyattan taviz vermeden ders ve ibret veren metinler olarak okumak gerekmektedir.


Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisi parçanın anlam akışını bozmaktadır?

27. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : A

İyi olmak, iyi anılmak her insanın hoşlanacağı özellikler arasındadır. İyi niyetini göstermek ve iyi bir insan olmak için çabalar, iyilikler yapmaya çalışır insan. Ancak yaptığı iyilikleri sağda solda anlatıp ne kadar iyi bir insan olduğunu gösterme yarışına girenlerin yaptıkları iyilik de iyilikten sayılmaz. Çünkü sağ elle yapılan iyilikten sol elin haberdar olmaması lazımdır. Atalarımız, iyiliğin gizli ve karşılık beklemeden yapılmasını ve yapıldıktan sonra da unutulması gerektiğini ne güzel anlatmışlar: “- - - -”


Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

28. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : C

(I) Kitap okumak, çok tavsiye edilip az uygulanabilen faydalı işler arasında belki de ilk sıradadır. (II) Hele hele içinde bulunduğumuz iletişim çağında, akıllı telefonlar ve boy boy bilgisayarlardan artakalan zamanlarda, çoğu kimsenin böylesine emek isteyen (!) bir uğraşıyı hayata geçirmesi pek kolay değildir. (III) Yine de toplu ulaşım araçlarında tek tük görülen “okuyup öğrenme meraklısı” insanların; bir kitabın sayfaları arasına gömülüp başka âlemlere dalması, belki de bu yolla günlük hayatın kargaşasından biraz olsun kurtulma çabası takdire şayandır. (IV) Kitap okumak, zengin bir kelime hazinesiyle düşünüp ifade edebilmenin olmazsa olmaz kuralları arasındadır. (V) Hâl böyleyken şairlerin kitapla haşır neşir olma ihtiyacı da pek yabana atılacak türden değildir. (VI) Allah vergisi bir yeteneğe sahip olmak, iyi şairliğin vazgeçilmezi olabilir ama iyi ve etkili şiir söylemenin bir yanı da iyi okumaya dayanmaktadır.


Bu parça iki paragrafa ayrılmak istense ikinci paragraf numaralanmış cümlelerin hangisiyle başlar?

29. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : B

80 öncesi şairlerin dünyası sınırlıydı. Şiirlerde hep belli konu ve motifler işlenirken zoraki yani yapay duygusallık göze çarpıyordu. Sınırlanan bu şiir, hayatın insani boyutunu yansıtmayı önlüyordu hâliyle. 80 öncesi şairleri yaşananı yazdılar başlangıçta. Bunu yaparken şiirin edebî yönünü hep ihmal ettiler. Şiir, düzyazılaşma yoluna evrildi. Yaşanan olayların tarihsel boyutunu kavrayamayışları, estetik meseleler üzerinde hazırlıksız olmaları, belirgin kamplaşmalar olumsuzu geliştiren faktörler arasındaydı. Mitler, olağanüstülükler oluşturuldu. Hep aynı sözlük kullanılırken konular çeşitlendirilmedi. Durum böyle olunca şairler kendi sözlüklerini oluşturma çabasına girmediler.


Bu parçaya göre aşağıdakilerden hangisi 80 öncesi şiirinin olumsuzluklarından biri değildir?

30. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : E

Kalemi; demirci körüğü gibidir, durmadan çalışır. Alevi geçip küllenmiş bir kora dönen kadim medeniyetin kalıntılarını harlamak için durmadan yazar. Roman, hikâye, makale, deneme yazar. Yazmakla mesul olduğuna inandığı için yazar. Bazen, yazdıklarını modern tanımlamalara sığdıramaz. “İbrahim Efendi Konağı” kitabında olduğu gibi daha en başta açıkça, “Bu kitap ne bir hikâyedir ne masal ne de roman.” der. Eserini, “Vazife hissinin bir netice ve zarureti” olarak kaleme aldığını söyler.


Bu parçada söz konusu sanatçıyla ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

31. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : A

Bir şairin ağlayarak yazdığı bir şiiri okuyan hangi okur, şair gibi hislenebilmiştir? Hatta insanlar, bir şiiri okurken ya da dinlerken şairin yaşadıklarına yaklaşmaktan bile çoğu zaman uzak kalırlar. Bu sebeple şairin gözyaşlarına dokunabilmek pek mümkün olmaz. Belki insanların benzer hislerine en iyi tercüman olan sanat eserleri şarkı ve türkülerdir. Şarkı ve türkülerin, insanın duygularını harekete geçiren can alıcı söz ve besteleri, dinleyenlerin anılarını tazeleyerek onları duygusallaştırır. Şiirin bu tür bir gücü varsa da bu güç hakikatte zayıftır. Öyle ki çoğunlukla şarkı ve türkülerin sözsüz kısımları bile insanı etkileyebilmekteyken şiirde şairin elindeki tek malzeme olan kelimeler, bu etkileyicilikten yana zayıf bir güce sahiptir. Hatıraları, duygu ve sezgileri sadece kelimelerle çok başarılı bir şekilde anlatmak/anlaşılır kılmak bu sebeple pek mümkün değildir.


Bu parçadan aşağıdaki yargıların hangisi çıkarılamaz?

32. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : C

Sahaflar, geçmişimizle bugünümüz arasındaki irtibatı sağlayan bilgili ve fedakâr insanlardır. Sadece eski kitapların değil, sıradan insanlar için çöpe atılıp bir an
önce kurtulunması gereken yazılı, basılı en ufak bir kâğıt parçasının bile önemli bilgiler ihtiva edebileceğini, karanlık bir noktaya ışık düşürebileceğini, önemli bir problemi çözebileceğini çok iyi bilir; bunları araştırmacı ve koleksiyonculara intikal ettirerek yok olmaktan kurtarırlar. Tarih şuurunuz, aşk derecesinde kitap sevginiz yoksa ve bilgiye aç değilseniz sahaflık yapamazsınız. Yıllardır tozu alınmamış kitaplarla haşır neşir olmak, onları temizlemek, tamir etmek, sayfalarını sevgi ve tecessüsle çevirmek, bu kitapların sayfaları arasında saatler geçirmiş eski sahiplerini düşünmek, sayfa kenarlarına kim bilir ne zaman düşülmüş notları okumak, arasından düşüveren bir mektuba, bir fotoğrafa, kurumuş bir çiçeğe yahut makbuza bakmak...


Bu parçada “sahafçılık”la ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

33. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : A

İmge bütün sanat dallarının olmazsa olmazıdır. İmgenin kendini en etkili biçimde hissettirdiği sanat dalı ise şiirdir. Şiirin imge ve çağrışımlarla zenginleşen bir yapısı vardır. Şairin işi; var olan her düzeni bozmak, kendine göre yeni bir düzen kurmaktır. Bu nedenle imgeyi kullanır. Nesnelere yeni adlar, anlamlar, çağrışımlar verir. Günlük dilin hâkimiyetini kırar, sınırlarını genişletir, konuşulan dilin yerine başka bir dil yaratır. Bu yeni dilin adı şiir dilidir ve bu dil, imge sayesinde oluşur.


Bu açıklamaya göre aşağıdaki dizelerin hangisi imge ve çağrışım yönünden zengin değildir?

34. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : B

Orhan Veli, üzerine onlarca edebiyat tahlilinin yazıldığı, yüzlerce sayfanın karalandığı ama yine de tam olarak anlatılamayan, kendi deyimiyle “bir garip”. Kısacık yaşamında şiirimizin kilit taşlarını dinamitlemeyi başarmış, amacına ulaşmıştı. Amacıysa Memet Fuat’ın deyimiyle sadece ve sadece “her şeyi atmak ve yapıyı temelinden değiştirmek”ti. Özlediğiyse eski edebiyatın araçlarıyla halkın gereksinimlerinin savunmasını yapmak değil; halkın beğenisini aramak, bulmak ve sanata egemen kılmaktı. Bu uğurda genç yaşta tanıştığı Oktay Rıfat ve Melih Cevdet ona yoldaş oldular. 1941 yılında ortak yayımladıkları “Garip” adlı şiir kitabıyla edebiyatımızda çokça tartışılan ancak çokça da sevilen bir dönemin kapısını araladılar. “Garip” ismini seçmelerininse iki nedeni vardı: Birincisi yazdıkları şiirler değişik ve kural dışıydı. İkincisiyse şairler gurbette kalmış gibiydi.


Bu parçada Orhan Veli ile ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

35. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : D

Geçenlerde gazete okurken şöyle bir cümleye denk geldim: “Akıllarda ve kalplerde entegrasyon sağlanamadı.” Karşılığının Türkçede bütünleşme olduğunu bildiğimiz entegrasyon sözcüğünün kullanılması şık olmamış. Anlaşılan yazar, gazetesinde “Toplum olarak akılca, yürekçe bütünleşemedik.” demek istemiş. Düşünüyorum da Türkçe karşılığı olan yabancı sözcüklerin kullanılması, birçoğuna belki aykırı gelmiyordur. Ancak Türk dili üzerinde düşünen biri için böyle kullanımların tepkiyle karşılanacağı bilinmelidir. Lisan’dan dil’e geçerken geldiğimiz düzey bu olmamalıdır.


Bu parçada yazarın asıl yakındığı durum aşağıdakilerden hangisidir?

36. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : B

(I) İnsan için hayatın her anı önemli ama hayat bazen bir telefon şarjından kısa sürüyor. (II) Sınavdayken zaman hızla geçerken evde sıkıldığımızda zamanın hiç geçmemesi de bu hıza dâhil. (III) Koskoca yirmi dört saate sığdıramadığımız işlerimiz oluyor. (IV) Sınavlara çalışacak vaktimiz kalmıyor mesela. (V) Zamanın bereketsizleşmesi kıyamet alametidir midir bilinmez ama gerçek olan bir şey var: (VI) Zaman parayla satın alınamayacak kadar değerli.


Bu parçada asıl anlatılmak istenen, numaralanmış cümlelerin hangisinde verilmiştir?

37. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : A

Eskiden kendi okuyacağı kitaplara kendi karar veren ve böylelikle zevk sahibi oluveren çocuklara şahitlik etmek daha kolaydı. Şimdi çocuğu adına kitaplar seçen; okuyacağı okulları, gidilmesi gereken kursları, giyeceği kıyafetleri, edineceği arkadaşları, yiyeceği yiyecekleri hatta sahip olacağı mesleği belirleyen ebeveynler görüyoruz. Modern çağın gerekliliklerini yerine getirme, çocuklu bir aile olarak sosyal hayata adapte olma gibi zorunluluklarımızın olduğunu biliyorum. Ama unuttuğumuz bir şey var ki o da çocuklarımız için güvenli, kaliteli, sağlıklı bir yaşam standardını yakalamaya çalışma gayretimizin onların hayal güçlerine ket vurması.


Bu parçanın ana düşüncesi aşağıdakilerden hangisidir?

38. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : C

Şiir yazdığından habersiz arkadaşları vardır Zarifoğlu’nun. Onlar esnaf, küçük memur, şoför, balıkçı, muhasebeci, kahveci ve işçilerdir. Şiir yazdığını bilmelerini hiç istemez halktan dostlarının, bilirlerse kendisine tavır alacaklarından korkar. Onlar kendisine tavır alırlarsa da şair, yaşayışının etkileneceğini düşünür. Onların dışındaki arkadaşları sıkar Cahit Zarifoğlu’nu. Sevmez
okuryazarları; kitaplarla düşüp kalkanları; saatlerce sanattan, edebiyattan, şiirden söz edenleri. Çok “kayıt içinde”dir onların hayatları. Sürekli olarak ciddi konulardan söz ederler. Günlük hayatında hiç şiir olmadığını söyleyen Zarifoğlu, yaşamaktan yanadır yalnızca.


Bu parçada Cahit Zarifoğlu ile ilgili vurgulanmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

39. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : C

Fıkra yazarlığı, kelebeğin yaşamına çok benzer. Kelebek gibi renkli, parlak, göze çarpan bir şeydir ama yine kelebek gibi yaşamı ancak bir günlüktür. Yirmi yıl hiç aksatmadan her gün yazmış bir fıkra yazarı bile kalemi elden bırakınca çok çabuk unutuluverir. Şimdi ben size Şeyhülmuharririn Mahmut Sadık desem kim olduğunu kaçınız bilirsiniz? Unutulmamışlar varsa onlar gazetecilikleriyle, edebiyatçılıklarıyla aklımızda kalmışlardır.


Bu parçada fıkra yazarlığı ile ilgili vurgulanmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

40. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : E
41. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : B
Aşağıdaki olaylardan hangisinin zamanı diğerlerine göre daha belirgindir?
42. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : E
Tüm toplulukları etkileyen siyasi, askerî ve kültürel sonuçları doğuran olaylara evrensel olay denir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisinin etkisi diğerlerine göre daha sınırlı kalmıştır?
43. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : B
“Tarih bilimi diğer bilimlerin kullanmış olduğu deney yöntemini kullanmaz” ifadesini;
I.Tarihî devirlerin yazı ile başlaması,
II. Tarihî olayların tekrarlarının mümkün olmaması,
III. Bilimsel düşünceye sahip tarihçilerin az olması
yargılarından hangileri en iyi açıklar?
44. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : D
• Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey din işlerini halifeye bırakırken devlet işlerini kendisi üslenmiştir.
• Memlük Sultanı Baybars devlet işlerini kendisi yürütürken, din işlerini Abbasi halifesine bırakmıştır.
• Yeni Delhi Sultanlığında Alaaddin Kalaç ‘’Devlet ve din işleri ayrı ayrı işler olup biri hükümdara diğeri kadı ve müftülere aittir.’’ demiştir.
Bu bilgiler doğrultusunda aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
45. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : C
Kanuni Esasi’de yer alan;
I. Padişahın veto ettiği yasa teklifi, tekrar parlamentoya getirilemez.
II. Hükümet padişaha karşı sorumludur.
III. Parlamentoyu açma kapama yetkisi padişaha aittir.
IV. Meclis-i Mebusan üyeleri yapılan seçimle belirlenecektir.
V. Padişahın sürgün etme yetkisi vardır.
maddelerinden hangisi demokratik anlayışa uygundur?
46. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : B

Bu grupların güzergâhları ile ilgili olarak;
I. A grubu vadi boyunca ilerleyecektir.
II. Her iki grup aynı mesafe yol alacaktır.
III. B grubu, A grubuna göre daha az eğimli bir yol ilerleyecektir.
verilenlerden hangileri doğrudur?
47. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : D


Bu alanların hangisinde deprem görülme olasılığı diğerlerine göre daha azdır?
48. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : E


Yukarıda koordinat düzlemi üzerinde konumları verilen bölgeler hakkında aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
49. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : B


Grafiğe bakılarak bu yer ile ilgili;
I. Yıllık sıcaklık farkı fazladır.
II. Kuzey Yarım Küre’de yer alır.
III. En uzun gece 21 Aralık’ta yaşanır.
ifadelerden hangileri söylenebilir?
50. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : C
Dünya’nın şekline bağlı olarak güneş ışınlarının yere düşme açısı Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe daralır.
Bu durumun sonuçları arasında aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir?
51. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : D

Rasyonalistler için doğru bilginin kaynağı akıl, empristler için ise deneydir. İlk kez Kant her iki görüşü de eleştirerek “Bilgilerimiz deneyle başlar ama deneyden doğmaz.” der. Çünkü ona göre “Deneysiz kavramlar boş, kavramsız deneyler kördür.”
Bu parçada doğru bilgiye ulaşmak için aşağıdaki görüşlerden hangisinin önemi üzerinde durulmaktadır?

52. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : E

Descartes’a göre bir bilginin doğru olup olmadığını tespit edebilmek için bilgi önermesindeki anlam bulanıklığı ve karışıklığı giderilmelidir.
Buna göre bilginin doğruluk ölçütü aşağıdakilerden hangisidir?

53. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : C

Herakleitos’un da ilgisi, Miletliler gibi varlık sorununa yönelmiştir. O da öz varlığın, bütün farklılıklar içinde birliğini yitirmeyen gerçek varlığın ne olduğunu sorgulamıştır. Ona göre evrenin ana maddesi ateştir. Ateş, bütün var olanların ilk gerçek nedenidir. İçinde bütün karşıtların eridiği birliktir. Miletli filozoflar ana maddeyi kalıcı, kendi kendine özdeş, doğanın değişmeyen tözü olarak görmelerine karşın Herakleitos şunu belirtmekten çekinmez: “Her şey akar.”
Bu parçaya göre Herakleitos’un varlık görüşünü özetleyen ifade aşağıdakilerden hangisidir?

54. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : E

Sanatın amacı ideal ve mükemmel olanı ortaya koymaktır. Mükemmellik doğada var olmayan, ideal olan bir şeydir. Bu nedenle sanatçı mükemmel olanı, hayal gücünü ve duygularını kullanarak oluşturabilir.
Aşağıdaki yargılardan hangisi bu parçadaki görüşe ters düşer?

55. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : B

Gazali’ ye göre hakikatin bilgisine ulaşmada ne akıl ne de duyular yeterlidir. Bunun için başka bir yetiye ihtiyaç vardır. O da içten gelen sese kulak vermektir.
Gazali’nin bu yaklaşımına temel oluşturan görüş aşağıdakilerden hangisidir?

UYARI BAŞLAMADAN ÖNCE OKUYUNUZ

Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), Sosyal Bilimler alanında yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine Felsefe alanındaki ilave 5 soruyu cevaplandıracaklardır. Bu doğrultuda; Sosyal Bilimler alanında toplam 25 soru bulunacaktır. Cevap kâğıdında bu test ile ilgili alanda 25 cevap alanı bulunacaktır. Tüm adaylar, ilk 15 sorunun tamamından sorumlu olacaklardır.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.